Co je to ajurvédský čaj?

Co je to ajurvédský čaj?

Slyšeli jste už někdy o ajurvédském čaji? Tento čaj se pojí samozřejmě k ájurvédě, což je přírodní medicína, která původně vznikla v Indii, a to již před více než 3000 lety. Slovo ajurvéda bychom mohli do češtiny volně přeložit jako poznání života. Následuje myšlenku, že nemoci v našem těle jsou způsobeny stresem anebo nerovnováhou našeho těla a mysli. Ajurvéda využívá přírodní terapie a snaží se o rovnováhu https://www.fyzioklinika.cz/navody-na-cviceni-vse/podle-diagnoz/poruchy-rovnovahy mezi tělem, myslí a prostředím.

bylinky

Klíčové jsou v ajurvédě tři kategorie osobností – Vatha, Pitha a Kapha. Živlem Vathy je vítr. Ti, kteří mají tento typ osobnosti jsou většinou velmi aktivní, mají problém se udržet v klidu, jsou štíhlí. Mají problém udržet jednu myšlenku, jelikož jejich mysl je všude, jako vítr. Mají obvykle problémy se spánkem a snadno se rozruší.

Lidé, kteří mají osobnostní typ Pitha jsou nejlépe vystihnutelní pojmem oheň. Snadno se vytočí a vybuchnou vztekem. Jinak jsou ale veselí a rádi tráví čas ve společnosti. Jsou neradi hladový a mají na rozdíl od Vathy dobré trávení. Poslední typ, Kapha, je v podstatě spokojený člověk. Je klidný, vyrovnaný a umí pečlivě rozmýšlet nad svým úsudkem. Ajurvédské čaje neodmyslitelně k této medicíně patří. Čaje se jmenují podle výše popsaných typů. Jsou to směsi nejrůznějších bylinek, které jsou přímo vytvořené pro daný osobnostní typ. Jsou skvělé pro naše fyzické i psychické zdraví.

koření

Čaj Vatha se obvykle skládá z bylinek jako hřebíček, zázvor, skořice, fenykl a lékořice. Vidíme tedy, že tento čaj bude velmi silné chuti. Čaj Pitha se skládá z bylinek kardamomu, fenyklu, růže, lékořice, zázvoru nebo stévie. Čaj pro poslední typ, tedy Kaphu, by měl obsahovat například černý pepř, zázvor, kardamom, skořici, lékořici. Vidíte tedy, že se většina přísad u všech tří typů shoduje. Do čajů se ale přidávají další ingredience, jako je třeba kmín, česnek, chmel, kurkuma a stovky dalších bylinek. Odborník na ajurvédské čaje nejlépe ví, jak danou čajovou směs sestavit.